• poes.jpg
  • haas.jpg
  • hond.jpg

Het komt regelmatig voor dat eigenaren van honden en katten bij vage klachten en lichte koorts paracetamol of aspirine geven aan hun huisdier. Dit goedbedoelde paracetamolletje of aspirientje kan echter heel gevaarlijk zijn voor zowel de hond als de kat.

Paracetamol en aspirineHoe kan het dat paracetamol en aspirine die bij mensen relatief veilige medicijnen zijn bij honden en katten voor vergiftiging kunnen zorgen?

Medicijnen worden door de lever en nier afgebroken en uitgescheiden. Bij katten duurt het 44,6 uur voordat de helft van één aspirientje uit het lichaam is verdwenen, bij honden duurt het 7,5 uur voordat de helft van één aspirine uit het lichaam is. Paracetamol geeft beschadiging en uiteenvallen van de rode bloedcellen bij de kat. Waardoor de rode bloedcellen hun functie ( het transporteren van zuurstof naar de cellen) niet meer kunnen uitoefenen. Dit zijn meteen de redenen waarom katten nog gevoeliger zijn voor pijnstillers dan honden. Hoe langzamer een medicijn afgebroken wordt door het lichaam des te groter de kans op overdosering en dus vergiftiging. Er is geen onderzoek gedaan naar de veilige dosis voor hond en kat.
 

Wat zijn de verschijnselen van een aspirine/paracetamol vergiftiging?
Binnen enkele uren kan irritatie van het maagdarmkanaal optreden wat zich uit in (bloed) braken, algeheel ziek zijn, speekselen, sloomheid en zwelling van kop en poten.
Na enkele dagen kunnen maagbloedingen, beschadiging van nieren en lever en minder goede bloedstolling er voor zorgen dat het huisdier diarree krijgt (soms zwart door de maagbloeding). Het dier kan stoppen met eten, sloom worden, koorts krijgen en meer gaan drinken en plassen.
Bij inname van grote hoeveelheden van de pijnstillers kunnen zelfs toevallen, coma en plotselinge dood optreden.

Ons advies luidt dan ook: geef uw hond of kat geen medicijnen die voor mensen bedoeld zijn. Er zijn speciaal voor de huisdieren pijnstillers op de markt die uitvoerig getest en geregistreerd zijn.
 

Voor mijn dier webshop

Dierenkliniek 'Vossegat'
A. van Ostadelaan 44
3583 AK Utrecht
030 - 225 07 07

24 uur per dag telefonisch bereikbaar