• haas.jpg
  • poes.jpg
  • hond.jpg

Uit onderzoek in Wageningen blijkt dat zaagsel veel schadelijke stoffen bevat. Zaagsel blijkt totaal ongeschikt te zijn als bodembedekker voor uw huisdier.

Zaagsel schadelijkZaagsel wordt al jaren als strooisel en bodembedekking gebruikt voor knaagdieren, konijnen en paarden. Het is goedkoop, ruikt lekker en heeft natuurlijke insectenwerende en desinfecterende eigenschappen door de aromatische verbindingen (fenolen) die in het hout zitten van met name naaldbomen. 
 

Juist deze aromatische verbindingen en één van de meest giftige stoffen het abietinezuur, kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken bij onze lieve huisdieren. Abietinezuur geeft kans op leverfunctiestoornissen en leverziekten, luchtwegproblemen en vergroot de kans op kanker. Ook de aromatische verbindingen (fenolen) zijn kankerverwekkend.

Diverse typen zaagsel (houtsnippers, houtkrullen) die in Nederland worden gebruikt en in de winkel worden verkocht, zijn recentelijk onderzocht in Wageningen. Al het onderzochte zaagsel bleek afkomstig te zijn van naaldbomen, sparren en dennen dat vele giftige stoffen bevat, waaronder de aromatische koolwaterstoffen en abietinezuur.

Het intensieve contact van knaagdieren en konijnen met hun bodembedekker heeft grote gevolgen voor hun gezondheid en welzijn. Waarschijnlijk komen kleine zaagseldeeltjes als stof in de luchtwegen en geven daar beschadigingen, zo kunnen de toxische stoffen in het bloed komen en virale en bacteriële infecties makkelijker aanslaan. Verder zal opname plaatsvinden door het eten van zaagsel, waardoor abietinezuur via het bloed de lever zwaar kan belasten. Bij langdurige blootstelling aan giftige stoffen uit het zaagsel is de schade aan de lever zeer uitgebreid en zo goed als onherstelbaar en het immuunsysteem begint te verzwakken.

Gevolgen van Abietinezuur en gerelateerde stoffen kunnen zijn: 1. Beschadiging aan de luchtwegen, met name beschadiging van bronchiale epitheelcellen en het trachea-epitheel bij de rat, inclusief longontsteking.
2. Leverschade en leverziekten.
3. Toename van tumoren/kanker.
4. Verzwakt immuunsysteem en meer ontstekingen.
5. Huidirritatie en oogirritatie.
6. Moeilijker onder narcose te krijgen en te houden als ze op zaagsel worden gehouden.


Alternatieven voor konijnen en knaagdieren kunnen zijn: 1. Kattenbakkorrels (stofvrij).
2. Papiersnippers (liefst onbedrukt) of krantenpapier.
3. Katoenproducten (No Smell).
4. Gemalen maïskernen (Corbo).
5. Zaagsel van andere houtsoorten, zoals populieren, vrij van toxische stoffen (Care-fresh). 
6. Geperste pellets van houtvezel (loofbomen, soms scherpe randjes) of geperst papier.


In verband met de schadelijkheid van het zaagsel is ook voor paarden nader onderzoek hard nodig.

Bron: dierennieuws.nl
 
 

Voor mijn dier webshop

Dierenkliniek 'Vossegat'
A. van Ostadelaan 44
3583 AK Utrecht
030 - 225 07 07

24 uur per dag telefonisch bereikbaar