• poes.jpg
  • haas.jpg
  • hond.jpg

Onze huisdieren worden tegenwoordig gelukkig steeds ouder. Een veel voorkomend probleem bij ouder wordende dieren is het ontstaan van bulten. Dit kunnen goedaardige (benigne) tumoren of kwaadaardige (maligne) tumoren zijn. Het belang om te weten of er sprake is van kwaadaardige tumoren is, dat deze met behulp van een operatie in een zo vroeg mogelijk stadium weggehaald kunnen worden. In sommige gevallen wordt er ook geadviseerd goedaardige bulten operatief te laten verwijderen.

Met cytologie kunnen we vóórdat uw dier geopereerd wordt een onderscheid maken tussen goed- en kwaadaardige tumoren. Met een naald worden cellen uit de bult gehaald (foto 1). De cellen van het biopt worden gekleurd (foto 2) en onder de microscoop bekeken (foto 3). Voor dit onderzoek kunt u een afspraak maken; dit onderzoek kan doorgaans gedaan worden zonder dat uw dier gesedeerd (een lichte narcose) hoeft te worden. Omdat het beoordelen van het biopt in onze kliniek wordt gedaan, heeft u meestal dezelfde dag al de uitslag en kan een behandelplan voor uw dier gemaakt worden.

Nadat uw dier geopereerd is, is het verstandig het verwijderde weefsel op te sturen voor weefselonderzoek. Dan wordt beoordeeld of het afwijkende weefsel volledig is verwijderd en om welk type tumor het precies gaat. Met deze informatie wordt met u besproken of uw dier nog nabehandeld moet worden met bijvoorbeeld medicijnen of radiotherapie.

 01.Met een naald worden cellen uit de bult gehaald.

 02.De cellen van het biopt worden gekleurd. 
 
03.De gekleurde cellen van het biopt worden onder de microscoop bekeken.  

04.Het microscopische beeld van de gekleurde cellen.

 

 

Voor mijn dier webshop

Dierenkliniek 'Vossegat'
A. van Ostadelaan 44
3583 AK Utrecht
030 - 225 07 07

24 uur per dag telefonisch bereikbaar