• haas.jpg
  • hond.jpg
  • poes.jpg
» Endoscopie  
Endoscopie Endoscopie (letterlijk vertaald: van binnen bekijken) begint ook in de diergeneeskunde aan populariteit te winnen. Om op deze nieuwe en naar ons inzicht goede ontwikkeling in te spelen heeft onze kliniek het certificaat behorende bij de in Duitsland gegeven cursus "Arthroscopie, laparoscopie, thoracoscopie en cystoscopie" gehaald.

Na het aanschaffen van de benodigde apparatuur kunnen we nu diverse operaties met de meest geavanceerde humane instrumenten door kleine gaatjes uitvoeren.

Deze techniek staat ook wel bekend als minimaal invasieve chirurgie (MIC) en als "pijnloos" steriliseren.

De scopie valt onder te verdelen in een aantal groepjes, afhankelijk van wat je bekijkt of onderzoekt: 

   
» Otoscopie   
Otoscopie Bij otoscopie kunnen we in de gehoorgang tot op het trommelvlies kijken. U kunt als eigenaar op een beeldscherm meekijken. Diagnosen als oormijt, ontsteking van de gehoorgang of perforatie van het trommelvlies worden gesteld. Ook kunnen gezwelletjes verwijderd worden. Omdat je hier geen ruimte hebt om met instrumenten te werken, is de lasertechniek een uitkomst voor ooroperaties.
   
» Pharyngoscopie   
Pharyngoscopie Pharyngocopie (de bek en de keel van binnen bekijken) gebeurt vaak bij moeilijk slikken. In de keel tref je soms grassprieten, vishaakjes en tumoren aan. Ook konijnenbekjes zijn een dankbaar onderzoeksobject vanwege de vaak voorkomende haakjes op de kiezen.


» Thoracoscopie
Bij afwijkingen in de borstholte kun je met de kijkbuisjes goed een diagnose stellen. De thoracoscopie wordt ingezet bij het nemen van materiaal voor kweek en pathologisch onderzoek. Opereren in de borstholte is met deze minimaal invasieve chirurgie vaak boven de gangbare wijze te verkiezen. Denk maar aan een overvuld hartezakje of gezwellen bij het hart en de longen.

» Laparoscopie
Bij het onderzoeken en het opereren in de buik (laparoscopie) is de sterilisatie van de teef ("pijnloos steriliseren) het belangrijkste item. Verder wordt de laparoscopie gebruikt bij het buikonderzoek, verwijderen van niet ingedaalde testikels en nog veel meer.

» Nieuwe sterilisatie techniek bij honden.
Zo kunnen we nu met behulp van een kijkoperatie onder andere uw hond steriliseren. Deze ingreep wordt op deze wijze bij de mens al langere tijd toegepast. Daarom is er veel bekend over deze manier van opereren.
In de ons omringende landen wordt al wel gebruik gemaakt van laparoscopie bij honden en katten. Ook op de Faculteit Diergeneeskunde wordt schoorvoetend gebruik gemaakt van deze methode van opereren. Daarom is bekend dat laparoscopie bij onze huisdieren even effectief is als de klassieke manier van opereren, maar met veel minder pijn en bijwerkingen gepaard gaat.

» Hoe gaan we tijdens een laparoscopische sterilisatie te werk
Ook de laparoscopische sterilisatie vindt plaats onder algehele narcose. We maken drie kleine gaatjes in de buikwand om het benodigde instrumentarium naar binnen te brengen. Door het ene gaatje kunnen we in de buik kijken en blazen we gas naar binnen waardoor we ruimte creëren om in te werken en door de twee andere gaatjes brengen we de instrumenten naar binnen waarmee de eileiders worden afgesloten en de eierstokjes worden verwijderd.
Steriliseren van honden doormiddel van laparoscopie heeft diverse voordelen. Allereerst hoeft geen buiksnede meer gemaakt te worden; dit betekent minder pijn voor uw hond. Onderzoek heeft dit ook uitgewezen.
Omdat er slechts enkele gaatjes in de buikwand gemaakt worden behoeft de narcose niet zo zwaar te zijn en bestaat er vrijwel geen kans op buikinfecties. Tevens wordt veel minder hechtmateriaal gebruikt dan bij de klassieke manier van opereren.
De genezing verloopt dan ook veel sneller dan bij sterilisatie op de oude methode.

» Cystoscopie:
Helaas komen bij onze huisdieren nogal eens blaasproblemen voor. Met cystoscopie kijk je in de blaas van met name poezen en teefjes.Door een zogenaamd werkkanaal kun je stukjes weefsel voor verder onderzoek wegnemen.
 
 

Voor mijn dier webshop

Dierenkliniek 'Vossegat'
A. van Ostadelaan 44
3583 AK Utrecht
030 - 225 07 07

24 uur per dag telefonisch bereikbaar