• poes.jpg
  • haas.jpg
  • hond.jpg

Je kunt je cavia het beste houden in een kunststof kooi in verband met het makkelijk reinigen. De minimum maat voor een cavia is 60 x 60 x 40 cm (hoogte) en voor twee cavia's 100 x 50 x 40 cm (hoogte). Gebruik geen gaas voor de bodem in verband met poot- en voetverwondingen.

Als bodembedekking kan papiersnippers, houtkrullen of hooi gebruikt worden. Als boven gedeelte van de kooi voldoet gaas of traliewerk goed.

De kooi moet eenmaal per week schoongemaakt worden, cavia's zijn namelijk rommelmakers en ze bevuilen hun voedsel- en drinkbakjes.

De omgevingstemperatuur dient 15-22 graden Celsius te zijn en de kooi mag niet in de felle zon staan. Pas op voor tocht en vocht.

Buitenkooien dienen een slaapruimte met hooi te hebben en een afscherming tegen roofdieren (katten), wilde knaagdieren en vogeluitwerpselen (besmettelijke ziekten).

Controleer regelmatig de vacht op ongedierte, wonden en kale plekken; overmatige jeuk kan op schurft wijzen. U kunt het beste langharige dieren dagelijks met een zachte borstel borstelen. Let ook op de lengte van de nagels en de tanden: die kunt u eventueel bij laten knippen. Bekijk dagelijks de ontlasting.