• haas.jpg
  • hond.jpg
  • poes.jpg

Een mannetje waar niet mee wordt gefokt, kan het beste worden gecastreerd. Een niet gecastreerd mannetje stinkt behoorlijk, is vaak iets agressiever en is gedoemd tot een eenzaam leven.

Een intacte mannetjes fret zal namelijk elk ander fretje proberen te dekken wat veel onrust en bijtwonden in de nek geeft bij de andere fretten. Een castratie is een relatief simpele ingreep en gebeurt op dezelfde wijze als bij een kater.

Een vrouwtje dat niet voor de fok wordt gebruikt, kan het beste worden gesteriliseerd op 6-8 maanden leeftijd. Het mag voor de loopsheid maar er is geen enkel bezwaar om het tijdens de loopsheid te doen. U moet zeker niet wachten tot de loopsheid voorbij is! Als vrouwtjes te lang loops zijn krijgen ze problemen met beenmergdepressie.

De operatie wordt via een snede achter de navel op dezelfde wijze uitgevoerd als bij de kat. Het is belangrijk dat de dierenarts goed oplet dat beide eierstokken volledig worden verwijderd. Het komt nogal eens voor dat een restant blijft zitten waardoor de fret weer loops wordt na de operatie of in het volgende seizoen, met alle risico's vandien.

Niet elke fret die weer loops wordt na een sterilisatie heeft een restant van de eierstok. Oudere fretten waarbij de sterilisatie al langer geleden is hebben vaak vaak bijnierproblemen.