• hond.jpg
  • haas.jpg
  • poes.jpg

Fretten stammen af van de bunzing, het is niet helemaal duidelijk van welke soort bunzing maar waarschijnlijk de Europese Bunzing. De fret is dus een roofdier en niet zoals veel mensen denken een knaagdier.

De Latijnse naam is Mustela Putoris Furo. Het eerste deel Mustela geeft aan in welke familie de fret zit, dat is de familie der wezelachtigen, hiertoe behoren ook de wezels, marters en de bunzing. De familieband met de bunzing blijkt uit de tweede naam Putoris. Het derde deel van zijn naam Furo is het gedeelte dat alleen voor de fret geldt.

Een fret is al heel lang geleden door de mens gedomesticeerd. Ze moesten op jacht voor de mens, jagen op konijnen en kleine knaagdieren. Een domesticatieproces gaat niet zo heel snel, de Romeinen hielden al fretten, daarvoor waren ze dus al getemd. Uit dit alles blijkt dat de fret al zeer lang een huisdier is, zo lang zelfs dat het niet meer in het wild kan leven, sterker nog; een fret heeft nooit in het wild geleefd. De fret is dan ook niet in staat om zichzelf in leven te houden. Een fret mag dus nooit zomaar vrijgelaten worden.