• poes.jpg
  • hond.jpg
  • haas.jpg

Het maakt niet uit of u het konijn binnen of buiten houdt. Om uw konijn fit en gezond te houden is een goede voeding, voldoende beweging en een regelmatige controle van vacht, gebit en nageltjes uiterst belangrijk. Ook kunt u een aantal ziektes eenvoudig voorkomen met inentingen, ontwormen en ontvlooien.

De grootte van de kooi is afhankelijk van het ras en van het aantal dieren dat u erin wilt houden. Minimale maten voor een klein konijn zijn 50x40x50 cm (LxBxH), is het konijn 2x zo groot, dan moet het oppervlak minimaal 2x zo groot zijn.

Meestal gebruikt men kooien die volledig of deels gemaakt zijn van plastic met of zonder tralies. Houten kooien kunnen ook gebruikt worden, maar hout is minder goed schoon te houden. De kooi moet voldoende kunnen ventileren, vooral om de ammoniakgeuren (uit de urine) laag te houden.

Meestal worden konijnen gehouden op strooisel. Een voldoende dikke laag neemt goed de urine op en voorkomt beschadiging van de hakken. De bodembedekking moet 2x per week verschoond worden.

Kooien, eet- en drinkbakjes moeten gemaakt zijn uit niet-giftig materiaal en bestand zijn tegen knagen, zoals geglazuurde aardewerkbakjes of de metalen bakjes.

Het konijn kan eventueel vrij rondlopen in huis, zorg er dan wel voor dat het konijn niet aan elektrische draden kan knagen. Let er ook op dat de dieren niet beginnen te knagen aan synthetische stoffen zoals bijvoorbeeld tapijt of aan planten.

Geef uw konijn "natuurlijke materialen" om aan te knagen zoals hooi, hout of stro.

Om ontsnappen uit de tuin door het graven van gangen te voorkomen, moet de tuin afgegrensd zijn door betonplaten of dichte traliedraad tot 30 cm onder de grond.