• poes.jpg
  • haas.jpg
  • hond.jpg

Een papegaai is een echt gezelschapsdier en bezit de intelligentie van een vierjarig kind. Als u dit weet, dan weet u ook dat zo'n vogel de nodige tijd vergt en nooit volwassen zal worden.

Een papegaai moet zich vrij kunnen bewegen en lekker kunnen klimmen. Verder heeft een papegaai veel afleiding nodig en moet u zorgen dat u vaak met uw vogel bezig bent. Zonder veel afleiding kan er afwijkend gedrag gaan ontwikkelen, zoals verenplukken, verminken en krijsen. De ene soort zal eerder afwijkend gedrag vertonen dan de andere. Kaketoes zijn bijvoorbeeld zeer veeleisend. Een grijze roodstaart laat snel merken dat ie zich niet lekker voelt door te plukken.

U kunt uw vogel speelgoed geven. Gezien de snavelkracht moet het speelgoed wel van goede kwaliteit zijn en mag het geen schadelijke stoffen bevatten. Plaats niet te veel speeltjes tegelijk in de kooi, maar wissel regelmatig af. Bij regelmatig rouleren met speelgoed blijft het speeltje aantrekkelijk genoeg.

De meeste papegaaien zullen het zeker waarderen als u ze regelmatig sproeit met de plantenspuit en het is ook nog eens goed voor het verenkleed. Zorg er wel voor dat de plantenspuit goed schoon is en gebruik vers kraanwater.