• hond.jpg
  • poes.jpg
  • haas.jpg

Voor honden en katten kopen we alleen nog maar complete voeding en gezonde 'snoepjes'.

Voor de papegaai zou hetzelfde moeten gelden. Grofweg zijn er twee soorten voeding te koop, de zaadmengsel en de pellets.

De "traditionele" zaadmengsels zijn echter niet optimaal. Tegenwoordig bevatten de standaard zaadmengsels overwegend zaden die de papegaai nooit in hun natuurlijke omgeving tegen zouden komen. Daarnaast is het zaad al lang niet vers meer, bevatten ze in meer of mindere mate nog sporen van bijvoorbeeld pesticiden en ontbreken alle benodigde vitamines. Dit alles is een belangrijk punt voor het vroegtijdig overlijden van de meeste vogels. Door de onvolledige voeding wordt de vogel langzaam uitgemergeld.

Pellets zijn kant en klare brokken en bevatten alle voedingsstoffen die een papegaai nodig heeft. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht zijn, na een 25-tal commerciële papegaaienvoeders (zowel zaadmengsels, als pellets) geanalyseerd en beoordeeld te hebben, slechts drie voeders geschikt bevonden. Het ging hierbij om drie soorten pellets, namelijk:

- Exact Rainbow (Kaytee Products Inc, Chilton, WI, USA)
- Nutribird P15 (Versele-Laga, Deinze, België)
- High Potency (Harrison's Bird Diets, HBD Inc, Omaha, NE, USA)

De eerste twee voeders zijn in sommige dierenwinkels verkrijgbaar. Het voordeel van de Harrisonkorrelvoeding is dat deze bij uw dierenarts verkrijgbaar is en dat de korrels gemaakt zijn van grondstoffen uit de biologisch- dynamische landbouw, dus zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Naast het gewone voer mag er volop fruit bijgevoerd worden. Pellets bestaan namelijk uit 90% vaste stof en 10% vocht en bij fruit is dit exact omgekeerd. Daarnaast kunt u groenten bijvoeren. Supplementen en/of toevoegingen zijn niet gewenst en avocado is zeer giftig.

Als versnapering kan een plakje gekookt ei, een dobbelsteentje kaas, een klein stukje maïskolf of enkele Power treats (Harrison) gegeven worden.
Een goede voeding voor uw papegaai is zeer belangrijk. Ververs dagelijks al het voer en geef niet meer dan nodig. Laat u zich daarom informeren over de juiste voeding bij uw dierenarts.

Wat heeft uw papegaai nog meer nodig?

Uiteraard moet er iedere dag vers drinkwater beschikbaar zijn. Gebruik hiervoor koud leidingwater en maak iedere dag even het drinkbakje schoon.

Verder heeft een vogel maagkiezel nodig. In tegenstelling tot de meeste dieren hebben vogels twee magen. Een van die magen wordt gebruikt bij het vermalen van voer, de spiermaag. Voor het goed functioneren van deze maag heeft uw papegaai scherpe maagkiezel nodig. Het beste is de scherpe maagkiezel van F. Thijssen C.V., Mill, verkrijgbaar in de dierenwinkel. Geef dit in een apart bakje. Het bederft niet en hoeft niet dagelijks ververst te worden. Als uw papegaai er niets van eet, kunt u elke twee weken 5-8 steentjes door het voer mengen.