Menu
 • Bel ons:030 - 225 07 07
 • Spoed:030 - 225 07 07

Cavia's

Informatie over uw cavia

Informatie over uw cavia

De cavia is voor het eerst ontdekt in Peru en werd gehouden door de toenmalige bevolking, de Inca's. De naam Guinees biggetje komt voort uit het feit dat de Europese zeevaarders de cavia meenamen naar Europa en tijdens de zeevaart een "pit stop" maakten in het huidige Guinee, vandaar deze benaming. Nu nog worden mannelijke en vrouwelijke cavia's net als varkens respectievelijk beren en zeugen genoemd.

Er zijn een aantal variëteiten: de Peruviaanse langhaar, de ruw-, borstel- of kroeshaar en de korthaar. Ook zijn er een-, twee- of driekleurige cavia's.

Biologische gegevens

Gemiddelde leeftijd: 4 tot 8 jaar

Potentiële leeftijd: 15 jaar

Lichaamsgewicht: zeugje circa 850 gram, beertje 1000 gram

Geslachtsrijp: zeugje 1 tot 1,5 maand, beertje 2 tot 2,5 maand.

Fokrijp: vanaf 6 maanden. De fokperiode loopt tot maximaal 4 jaar.

Draagtijd: 59 - 72 dagen (twee jongen circa 70 dagen en bij vijf jongen circa 64 dagen)

Gemiddelde worpgrootte: drie jongen (indien er vijf of meer jongen geboren worden, zijn deze meestal dood). Er wordt geen nest gemaakt en de jongen zijn 50 tot 90 gram

Speenleeftijd: 3 - 4 weken. Dan dienen ook de mannetjes van de vrouwtjes gescheiden te worden. Zij wegen dan 200 tot 250 gram. Het zeugje heeft om de 14 tot 19 dagen een vruchtbare periode, die duurt circa 20 uur. 24 tot 48 uur na het werpen kan het zeugje alweer gedekt worden

Lichaamstemperatuur: 37.5 tot 39.5 °C

Gebit: boven en onder twee snijtanden die op elkaar afslijten, vier kiezen zowel boven als onder per kaakhelft.

Gedrag

Cavia's zijn vriendelijke diertjes die niet snel zullen bijten. Ook hebben ze behoefte aan gezelschap van een mens en een andere cavia. Cavia's zijn ideale huisdieren, ook voor de wat jongere kinderen. Overdag zijn het actieve knaagdiertjes. Om vechten te voorkomen kan een beertje wat bij een zeugje gehouden wordt beter gecastreerd worden.

Niet doen: cavia's bij konijnen houden (besmettelijke ziekten), los op tafel etc. laten lopen (vallen), zonder toezicht in huis laten lopen (elektriciteitsdraden zijn gevaarlijk voor knaagdieren), overdadig knuffelen of mee naar bed nemen.

Voeding

De cavia kan zelf geen eigen vitamine C aanmaken en daarom moet u ervoor zorgen dat het voer deze vitamine (speciaal caviavoer) bevat of extra vitamine C bijvoeren.

Een cavia eet zo'n 30 tot 35 gram brokjes per dag. Elke dag schoon water (nippelfles) en hooi is erg belangrijk gezien het feit dat hooi een belangrijke ruwvezel bevat voor de cavia.

Als versnapering kan een klein beetje, gewassen, van de volgende producten gegeven worden: paardebloem, klaver, weegbree, wortelen, appel, peer, beukentakjes of wilgentakjes.

Huisvesting en verzorging

U kunt uw cavia het beste houden in een kunststof kooi in verband met het makkelijk reinigen. De minimum maat voor een cavia is 80 x 80 x 40 cm (lxbxh) en voor twee cavia's 120 x 80 x 40 cm. Gebruik geen gaas voor de bodem in verband met poot- en voetverwondingen.

Als bodembedekking kan papiersnippers, houtkrullen of hooi gebruikt worden. Als bovenkant van de kooi voldoet gaas of traliewerk goed. De kooi moet minimaal eenmaal per week schoongemaakt worden. Cavia's zijn rommelmakers en ze bevuilen hun voedsel- en drinkbakjes. De omgevingstemperatuur dient 15 tot 22 ºC te zijn en de kooi mag niet in de felle zon staan. Cavia's zijn gevoelig voor tocht en vocht. Buitenkooien dienen een slaapruimte met hooi te hebben en een afscherming tegen roofdieren (katten), wilde knaagdieren en vogeluitwerpselen (besmettelijke ziekten).

Controleer regelmatig de vacht op ongedierte, wonden en kale plekken. Overmatige jeuk kan op schurft wijzen. U kunt het beste langharige dieren dagelijks met een zachte borstel borstelen. Let ook op de lengte van de nagels en de tanden, die kunt u eventueel bij laten knippen. Bekijk dagelijks de ontlasting van uw cavia.

Hanteren

Cavia's dient u op te pakken met een hand onder de voorborst en met de ander hand de achterhand ondersteunen (niet van bovenaf om de voorborst pakken).

Naar de dierenarts

Een aantal symptomen kunnen wijzen op een ziekte bij uw cavia. Het is dan raadzaam contact met uw dierenkliniek op te nemen. Soms is er zelfs spoed bij, dus aarzel niet om te bellen bij:

 • In een hoekje in elkaar gedoken zitten, rillen en lusteloos zijn 
 • Weinig of niet eten en een nat bekje
 • Diarree of natte ontlasting
 • Dorre of uit elkaar staande vacht
 • Hijgen, hoesten, kuchen
 • Meer of juist minder plassen en poepen, veel persen, bloed erbij.

Wacht niet te lang een dierenarts te raadplegen! Voordat u in de gaten heeft dat uw cavia ziek is, is deze vaak al erg ziek.

Vaccineren

Voor cavia's zijn geen erg besmettelijke virusaandoeningen bekend en dus zijn er ook geen vaccins.

Ontwormen en ontvlooien

Een enkele keer zal een cavia wormen hebben, de verschijnselen hiervan zijn meestal diarree. Ook toxoplasmose (een parasiet) kan diarree veroorzaken, ontwormen is dan op z'n plaats. Vlooien komen niet vaak voor bij cavia's, wel kunnen ze schurftmijt, luis en schimmel oplopen.

Zoönosen

Zoönosen zijn aandoeningen die over kunnen gaan van dier op mens. De bekendste en meest voorkomende aandoening is de huidschimmel. Bij de cavia gaat het bijna altijd om de schimmel Microsporum canis.

De aandoening kan bij cavia's van alle leeftijden voorkomen. De schimmelinfectie openbaart zich als een mottige vacht of als ronde, kale en rode plekken, meestal te vinden op de kop. De dieren hebben vaak geen jeuk.
De schimmel is zeer besmettelijk en kan overgedragen worden via direct contact met aangetaste dieren of via schimmelsporen uit de omgeving. De huidschimmel kan van de cavia overgaan op andere cavia's, de hond, de kat en ook op de mens.

Terug naar dierinformatie

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Vossegat

Terug
 • Ma
  9:00 - 19:00 uur
 • Di
  9:00 - 19:00 uur
 • Wo
  9:00 - 18:00 uur
 • Do
  9:00 - 19:00 uur
 • Vrij
  9:00 - 18:00 uur
 • Za
  10:00 - 12:00 uur
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

030 - 225 07 07
Terug

Vind ons hier:

Adriaen van Ostadelaan 44 3583 AK Utrecht Wij werken uitsluitend op afspraak
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel a.u.b. dit nummer bij spoedgevallen:

030 - 225 07 07