Menu
 • Bel ons:030 - 225 07 07
 • Spoed:030 - 225 07 07

Op zaterdag gesloten - Wij zijn tot 30 mei op zaterdag gesloten. Wij helpen u graag van maandag tot en met vrijdag. Bekijk onze openingstijden hier.

Fretten

Informatie over uw fret

Informatie over uw fret

Fretten stammen af van de bunzing, het is niet helemaal duidelijk van welke soort bunzing maar waarschijnlijk de Europese bunzing. De fret is dus een roofdier en niet zoals veel mensen denken een knaagdier.

De Latijnse naam is Mustela Putoris Furo. Het eerste deel Mustela geeft aan in welke familie de fret zit, dat is de familie der wezelachtigen. Hiertoe behoren ook de wezels, marters en de bunzing. De familieband met de bunzing blijkt uit de tweede naam Putoris. Het derde deel van zijn naam Furo is het gedeelte dat alleen voor de fret geldt.

Een fret is al heel lang geleden door de mens gedomesticeerd. Hij moest op jacht voor de mens, jagen op konijnen en kleine knaagdieren. Een domesticatieproces gaat niet zo heel snel, de Romeinen hielden al fretten, daarvoor waren ze dus al getemd. Uit dit alles blijkt dat de fret al zeer lang een huisdier is, zo lang zelfs dat het niet meer in het wild kan leven. Sterker nog, een fret heeft nooit in het wild geleefd en is dan ook niet in staat om zichzelf in leven te houden. Een fret mag dus nooit zomaar vrijgelaten worden.

Biologische gegevens

Gemiddelde leeftijd: 6 - 8 jaar

Potentiële leeftijd: 8 - 10 jaar

Lichaamsgewicht: 500 - 1500 gram. Man 1000 - 2000 gram.

Geslachtsrijp: Vrouwtje 6 - 12 maanden, in de lente volgend op geboorte. Man 5 - 9 maanden (dec-juli).

Fokrijp: 4 - 8 maanden

Draagtijd: 41 - 44 dagen

Gemiddelde worpgrootte: 6 kittens

Speenleeftijd: 8 weken

Lichaamstemperatuur: 37,5 tot 40,0 °C

Gebit: Eén hoektand boven en onder. Drie onechte kiezen boven en onder, deze kiezen noem je ook wel premolaren. Eén echte kies boven en twee echte kiezen onder, deze kiezen noem je ook wel molaren.

Gedrag

Doordat een fret een roofdier is, is hij waarschijnlijk zo speels. Een fret zal ook altijd naar u toe komen en u uitnodigen tot spelen. Dit in tegenstelling tot een konijn dat over het algemeen eerder van je wegloopt.

Nieuwsgierig zijn ze ook, ze kruipen overal onder, tussen en in. Als ze buiten komen zullen ze door hun nieuwsgierigheid steeds verder van het huis weglopen en weten dan helaas meestal de weg niet meer terug te vinden. Laat uw fret dus buiten alleen onder toezicht los lopen, of neem hem mee aan een riempje.

Fretten worden meestal in een ruime kooi gehouden, maar elke fret moet er dagelijks een uur uit (onder toezicht) om lekker te kunnen spelen en rennen. Het liefst wil hij dan ook wat aandacht van zijn baas. Als dat niet mogelijk is moet u overwegen of het houden van een fret wel zo prettig is voor het diertje zelf. Twee fretjes spelen veel met elkaar. Als u maar één fret wilt, dan zult u meer aandacht aan hem moeten besteden want u bent dan namelijk het enige speelkameraadje voor hem. De band die dan wordt opgebouwd tussen mens en dier kan dan wel heel intensief en prettig zijn.

Sommige fretten zijn echte knuffelfretten, andere zijn wat meer zelfstandig en willen wel spelen maar niet op schoot liggen. Over het algemeen zijn ze zindelijk en doen hun behoeftes op een kattenbakje. Helaas zijn er ook fretjes die het daar wel eens naast doen of net op een plaats waar u dat liever niet zou willen.

Voeding

De fret is een strikte carnivoor (vleeseter). Zijn maagdarmkanaal is erop gebouwd om prooidieren in zijn geheel op te eten en te verteren. Prooidieren bestaan uit goed verteerbare vleeseiwitten. In het maagdarmkanaal van prooidieren bevinden zich ook kleine hoeveelheden, reeds gedeeltelijk verteerde plantaardige bestanddelen.

Fretten hebben voedsel nodig van hoge kwaliteit en met een goede verteerbaarheid. Voor de eiwitten geldt dat hun voedsel moet bestaan uit zoveel mogelijk goed verteerbare eiwitten van dierlijke oorsprong. Plantaardige eiwitten (in granen of soya) zijn weliswaar een stuk goedkoper maar worden slecht verteerd door de fret. De aanwezigheid van veel plantaardige eiwitten kunnen leiden tot de vorming van blaasgruis, een slechte huid en vacht, een slechte groei van de pups en een verminderde vruchtbaarheid. Op latere leeftijd kan het leiden tot chronische diarree. Aan de aanwezigheid van een kleine hoeveelheid plantaardige eiwitten valt niet te ontkomen omdat deze nodig zijn voor de productie van het voer in brokjes.

Totally Ferret, Hill's kitten brokjes en Eukanuba kitten brokjes zijn op dit moment de beste voeders die beschikbaar zijn voor uw fret. Fruit (rozijntjes) en groente zijn niet geschikt als traktatie. Vlees en vleessnoepjes zijn wel geschikt.

Laat u zich daarom informeren over het juiste voer bij uw dierenarts.

Huisvesting en verzorging

De fret is een geweldig leuk huisdier, een echt gezelschapsdier, een echt knuffeldier. Hij is heel nieuwsgierig en speels, redelijk intelligent, zindelijk en mits goed opgevoed erg betrouwbaar. Een ideaal huisdier. Maar toch is het houden van dit diertje niet voor iedereen weggelegd. Het heeft veel aandacht nodig, minimaal twee fretten is eigenlijk een must en dan nog zult u ze veel aandacht moeten geven.

De fretten zijn gehuisvest in een kooi, maar moeten elke dag een aantal uren vrij kunnen rondlopen. Het huis moet "fretproof" zijn. Dat wil zeggen dat de nieuwsgierige fretten niet in gevaarlijk situaties verzeild moeten kunnen raken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de ovenla of de wasmachine. Fretten zijn ook meesters in het ontsnappen. Ook moet een fret opgevoed worden anders loopt u de kans dat het diertje gaat bijten of niet zindelijk is.

Hanteren

Het oppakken van een fret kan lastig zijn omdat hij zich zo makkelijk weer uit een greep kan worstelen. Probeer de borst en het achterlijf te ondersteunen. Als u hem even goed in bedwang wilt houden kunt u de kop fixeren tussen wijsvinger en middelvinger, met de duim en ringvinger grijpt u om het lijfje heen en houdt de voorpootjes klem. Dan met de andere hand om het achterlijf pakken en de achterpootjes klem houden. Het fretje kan u nu niet bijten en u (of bijvoorbeeld de dierenarts) kan het diertje rustig nader bekijken.

Een fret moet opgevoed worden, dit houdt in dat u hem ook moet corrigeren. Zeker wat betreft het bijten moet u dat net zo streng aanpakken als bij een hond. Als u vindt dat uw fret te hard bijt zult u hem moeten corrigeren. Dit kunt u doen door hem bij zijn nekvel op te pakken. Ook blazen in het gezicht zien fretten als een correctie. U zegt hierbij dan streng "nee". Na een tijdje zult u zien dat een streng "nee" al voldoende is.

Naar de dierenarts

Als u twijfelt of uw fretje ziek is kunt u het beste altijd even contact opnemen met onze dierenkliniek.

Vaccineren

Pups vanaf 9 weken leeftijd: enting Hondenziekte (Nobivac Puppy DP)

Daarna op 14 weken leeftijd: enting Hondenziekte (Nobivac Puppy DP)

Daarna jaarlijks: enting Hondenziekte (Nobivac Puppy DP)

Fretten ouder dan drie maanden leeftijd, die nooit eerder zijn geënt kunnen het beste twee keer met een tussentijd van ongeveer drie weken worden gevaccineerd en daarna ook jaarlijks.

Als een fret is gevonden en het dus niet zeker is of het dier wel of niet is geënt, kan men er maar beter vanuit gaan dat het niet is geënt. Teveel enten (mits de juiste entstof wordt gebruikt) is namelijk minder schadelijk dan helemaal niet enten.

Tijdens de enting wordt uw fret ook geheel nagekeken zodat eventuele gebreken die u als eigenaar nog niet waren opgevallen, in een vroeg stadium behandeld kunnen worden. Dit is zeker voor fretten die ouder zijn dan drie jaar minstens zo belangrijk als de enting zelf.

Ontwormen en ontvlooien

Regelmatig ontwormen is niet nodig voor fretten, omdat ze hier niet snel last van hebben. Maar het kan natuurlijk wel! Houd de ontlasting goed in de gaten. Wanneer u vermoedt dat uw fret wormen heeft (bijvoorbeeld door vermageren, of er zitten korreltjes in de ontlasting) moet u dit zeker even door de dierenarts laten controleren.

Ga niet ontwormen met middelen uit de dierenwinkel, deze zijn vaak niet geschikt en u weet ook nog niet van welke soort wormen de fret eventueel last heeft. Niet alle ontwormingsmiddelen werken tegen alle wormen.

Castreren en steriliseren

Een mannetje waar niet mee wordt gefokt, kan het beste worden gecastreerd. Een mannetje wat niet gecastreerd is stinkt behoorlijk, is vaak iets agressiever en is gedoemd tot een eenzaam leven.

Een intacte mannetjes fret zal namelijk elk ander fretje proberen te dekken wat veel onrust en bijtwonden in de nek geeft bij de andere fretten. Een castratie is een relatief simpele ingreep en gebeurt op dezelfde wijze als bij een kater.

Een vrouwtje dat niet voor de fok wordt gebruikt, kan het beste worden gesteriliseerd op zes tot acht maanden leeftijd. Het mag voor de loopsheid maar er is geen enkel bezwaar om het tijdens de loopsheid te doen. U moet zeker niet wachten tot de loopsheid voorbij is! Als vrouwtjes te lang loops zijn krijgen ze problemen met beenmergdepressie.

De operatie wordt via een snede achter de navel op dezelfde wijze uitgevoerd als bij de kat. Het is belangrijk dat de dierenarts goed oplet dat beide eierstokken volledig worden verwijderd. Het komt nogal eens voor dat een restant blijft zitten waardoor de fret weer loops wordt na de operatie of in het volgende seizoen, met alle risico's vandien.

Niet elke fret die weer loops wordt na een sterilisatie heeft een restant van de eierstok. Oudere fretten waarbij de sterilisatie al langer geleden is hebben vaak vaak bijnierproblemen.

Zoönosen

Zoönosen zijn aandoeningen die over kunnen gaan van dier op mens. De bekendste en meest voorkomende aandoening is de huidschimmel. Ook bij de fret openbaart de schimmelinfectie zich als een mottige vacht of uit ronde, kale en rode plekken. Meestal te vinden op de kop en de poten en vaak zonder jeuk. De schimmel is zeer besmettelijk en kan overgedragen worden via direct contact met aangetaste dieren (konijn, cavia, kat of hond) of via schimmelsporen uit de omgeving.

Verdenkt u uw fret van huidschimmel, ga dan langs bij uw dierenarts.

Terug naar dierinformatie

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Vossegat

Terug
 • Ma
  9:00 - 19:00 uur
 • Di
  9:00 - 19:00 uur
 • Wo
  9:00 - 18:00 uur
 • Do
  9:00 - 19:00 uur
 • Vrij
  9:00 - 18:00 uur
 • Za
  10:00 - 12:00 uur*
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

030 - 225 07 07
Terug

Vind ons hier:

Adriaen van Ostadelaan 44 3583 AK Utrecht Wij werken uitsluitend op afspraak *Tot 30 mei op zaterdag gesloten.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel a.u.b. dit nummer bij spoedgevallen:

030 - 225 07 07