Menu
 • Bel ons:030 - 225 07 07
 • Spoed:030 - 225 07 07

Op zaterdag gesloten - Wij zijn tot 30 mei op zaterdag gesloten. Wij helpen u graag van maandag tot en met vrijdag. Bekijk onze openingstijden hier.

Honden

Informatie over uw hond

Informatie over uw hond

De hond stamt waarschijnlijk af van de grijze wolf. De eerste aantoonbare relatie van de wolf met de mens is omstreeks 10.000 tot 15.000 jaar geleden. Het is niet zeker of de mens naar de wolf is gekomen of andersom. Beiden hadden profijt van de ontstane situatie; de wolf werd door de mens gebruikt bij de jacht, het bijeenhouden van de kudde en het waarschuwen tegen vijanden. De mens zorgde er op zijn beurt voor dat de wolf altijd te eten kreeg.

De wolf als gezelschapsdier

De wolf is een erg sociaal dier. Hij leeft, net als de mens, in groepsverband (roedel genoemd) met een sociale rangorde, waarbij bepaalde wolven het leiderschap op zich nemen. Dit maakt het dier mogelijk en aantrekkelijk als gezelschapsdier, waarbij de wolf de mens als leider beschouwt. Men begon andere eisen aan het gedrag en het uiterlijk van de wolf te stellen.

Tijdens de middeleeuwen gingen mensen de hond als een soort statussymbool beschouwen. De hond verschafte de mens aanzien. Sindsdien begon het aantal hondenrassen enorm toe te nemen. Honden werden gefokt op grootte, lengte, kleur, kop, gedrag en aaibaarheid. Dit gebeurt vandaag de dag nog steeds.

Biologische gegevens

Gemiddelde leeftijd

De gemiddelde leeftijd die een hond bereikt is wisselend per ras.

9 tot 11 jaar:
Cavalier King Charles Spaniel - Duitse Dog - Newfoundlander 

10 tot 12 jaar: 
Afghaanse Windhond - Boxer - Chow Chow - Sint Bernard 

11 tot 13 jaar: 
Bloedhond - Berner Sennenhond - Labrador Retriever - Pointers - Rottweiler - Old English Sheepdog 

12 tot 14 jaar: 
Airedale Terriër - Basset Hound - Dalmatische Hond - Duitse Herdershond - Schotse Terriër - Staffordshire Bull Terriër

12 tot 15 jaar: 
Beagle - Chihuahua - Dobermann - Vlinderhondje - Dwergkeeshondje 

13 tot 15 jaar: 
Collies - Parson Jack Russell Terriër - Pekingees - Westy - Yorkshire Terriër

13 tot 16 jaar: 
Boston Terriër - Golden Retriever - Setters 

14 tot 16 jaar: 
Cairn Terriër - Cocker Spaniel - Maltezer - Middenslag Poedel - Dwergschnauzer - Shih Tzu

14 tot 18 jaar: 
Teckels - Dwergpoedel - Toypoedel

Lichaamsgewicht

Het gemiddelde lichaamsgewicht van een hond is sterk afhankelijk van het ras.

Kleine rassen 
Chihuahua 1,8 kg
Pekingees 4 kg
Dwergschnauzer 7 kg
Bostonterriër 8,5 kg

Middelgrote rassen
Cocker spaniël 11 kg
Beagle 11 kg
Engelse springer spaniël 16 kg

Grote rassen 
Siberian husky 22,5 kg
Airedaleterriër 22,5 kg
Pointer 29 kg
Labrador retriever 34 kg

Zeer grote rassen
Duitse herdershond 43 kg
Duitse dog 58,5 kg
Sint Bernard 74 kg

Overige biologische gegevens

Geslachtsrijp: 7 - 12 maanden

Fokrijp: wanneer het dier volgroeid is

Draagtijd: 53 tot 72 dagen

Gemiddelde worpgrootte: 1 - 14 pups

Speenleeftijd: 6 - 7 weken

Lichaamstemperatuur: 38,0 tot 39,0 °C

Gebit: Honden hebben drie snijtanden per helft, zowel boven als onder, één hoektand en zes kiezen boven en zeven kiezen onder. Vier kiezen hebben twee wortels. Boven hebben twee en onder drie kiezen ook drie wortels. Het melkgebit begint door te komen op drie tot vier weken leeftijd. Op zo'n drie maanden leeftijd beginnen pups met wisselen tot ze ongeveer een half jaar zijn.

Gedrag

Onze hond is diep in zijn lijf nog steeds een wolf en al zijn gedragingen zijn af te leiden uit het natuurlijke gedrag dat de wolf binnen zijn roedel zou tonen. Dit betekent dat onze hond een leider nodig heeft en zonder die leider stuurloos en ongelukkig is.

Zoals in de natuur zal ook onze hond echter in zijn leven verschillende momenten kennen, waarin hij dit leiderschap wil betwisten. Dat zijn momenten waarin wij ons leiderschap zullen moeten bevestigen. Ons gezin is de roedel, waarin onze hond zijn positie bepaalt. Gezien de eisen die wij aan ons samenleven met de hond stellen is de positie van de hond in ons gezin noodgedwongen de laagste in rang.

Het leergedrag van een hond is sterk bepaald door conditionering. Belonen en bestraffen op een consequente wijze, bepalen hoe onze hond geconditioneerd wordt. Hierbij is leeftijd van wezenlijk belang. In de eerste weken van een hondenleven worden veel indrukken ingeprent om nooit meer te worden vergeten. Slechte ervaringen uit die periode raakt een hond niet makkelijk meer kwijt.

Commando's voor een hond bestaan uit meer dan alleen de woordenregen welke wij mensen soms op elkaar loslaten en die voor een hond niets betekenen. Het is onze gehele houding, gecombineerd met de omstandigheden van dat moment, die bepalen wat een hond als reactie gaat geven. Consequentie in houding, gebaar en stem bepalen de duidelijkheid van ons commando.

Het gedrag van een hond is uiteindelijk een combinatie van gewoontes. Het aan- en afleren van gewoontes domineert dus eigenlijk de opvoeding van de hond. Daarbij is het van belang u zich te realiseren dat het aanleren van een nieuwe gewoonte vele malen eenvoudiger is dan het afleren van een oude gewoonte. Bovendien leert een hond veel makkelijker in zijn eerste jaren (of liever weken) dan in zijn latere jaren. Het is goed ons te realiseren dat in één keer goed leren dus veel eenvoudiger is dan ingesleten fouten corrigeren.

Bij problemen met het gedrag van uw hond kunt u altijd contact opnemen met uw dierenarts.

Huisvesting en verzorging

Het is voor uw hond belangrijk om in huis een eigen "veilig" plekje te hebben. Dit kan bijvoorbeeld een bench zijn. Deze veilige plek mag nooit een strafplek zijn en wanneer de hond uit zichzelf in de bench gaat liggen moet hij met rust gelaten worden.

Verder heeft uw hond natuurlijk veel lichaamsbeweging nodig. Laat uw hond minstens drie keer per dag uit om zijn behoefte te doen en zorg dat er per dag voldoende ren- en speeltijd is om zijn energie kwijt te kunnen.

Ook heeft uw hond vachtverzorging nodig. De mate waarin is sterk afhankelijk van de vachtsoort van uw dier. U kunt altijd advies op maat krijgen bij ons, vraag ernaar wanneer u bijvoorbeeld voor de vaccinaties van uw dier komt.

Het gebit van uw hond blijft in goede staat door hem brokjes te voeren in plaats van blikvoer en er zijn vele soorten kauwspeeltjes en kauwstaven op de markt om tandplak vorming te vertragen. Ook kunt u de tanden van uw dier poetsen met speciale hondentandpasta en een zachte tandenborstel, dit moet twee tot drie keer per week gebeuren.

Verder kunt u een aantal ziektes eenvoudig voorkomen met inentingen, ontwormen en vlooien/tekenbestrijding. Ook is het goed om uw hond geregeld te laten controleren door een dierenarts.

Voeding

Net als mensen hebben honden ook speciale voedingsbehoeften. Voor een goede gezondheid van uw hond is een uitgebalanceerd dieet zeer belangrijk. Een goede voeding zorgt voor een gezonde vacht, tanden, botten en organen. Een pup in de groei heeft andere voedingsbehoeftes dan een volwassen hond of een hond met kwaaltjes. Laat u zich daarom informeren over het juiste voer voor uw hond bij uw dierenarts.

Hanteren

Een hond tilt u op door zijn borst te ondersteunen en een arm achter de achterpoten langs te leggen. Een hond in zijn nekvel pakken om op te tillen kunt u beter niet doen. Het in het nekvel bijten van de pups door de moeder in het nest, betekent dat de hond gestraft wordt. Als u uw hond in zijn nekvel grijpt laat u hem dus weten dat hij iets doet wat niet mag.

Pillen ingeven is bij honden relatief makkelijk, vaak heeft u uw dier al op jonge leeftijd aangeleerd dat hij zich in de bek moet laten kijken. U kunt dan dus zonder problemen de bek openen, met de andere hand duwt u het tabletje zover mogelijk achterop de tong. Nu de bek dichthouden en zachtjes over de keel wrijven tot de hond slikt.

Als dit echt niet lukt kunt u de tabletjes in voer verstoppen, overleg dit wel vooraf even met de dierenarts. Een van onze assistentes kan ook aan u voor doen hoe een tabletje toe te dienen bij uw dier.

Naar de dierenarts

Er zijn een aantal symptomen die kunnen wijzen op een ziekte bij uw hond. Het is dan raadzaam om contact op te nemen met uw dierenarts. Soms is er zelfs spoed bij, dus aarzel niet om te bellen bij:

 • Ander gedrag, zoals extreem rustig, of onrustig 
 • Verandering in eetpatroon, veel meer of veel minder eten, veel overgeven 
 • Lelijke vacht, extreem veel haaruitval, kale plekken, schilfers 
 • Duidelijke pijn, moeilijk bewegen 
 • Hijgen, hoesten, kuchen 
 • Meer of juist minder plassen en poepen, veel persen, bloed erbij 
 • Temperatuur hoger dan 39 ºC 
 • Knipvlies (derde ooglid) is zichtbaar 
 • Vieze ogen en/of neus

Vaccineren

Leeftijd hond Enting Tegen welke ziekte
6 weken Puppy-enting Parvo en hondenziekte (Carré)
9 weken Parvo-Weil Parvo en Weil (Leptospirose)
12 weken Cocktail + Besmettelijke hondenhoest Hondenziekte + Parvo + Weil + Hepatitis + Besmettelijke hondenhoest
  Rabiës Hondsdolheid (indien u naar het buitenland gaat met uw hond)

Ontwormen en ontvlooien

Elke hond kan vlooien of wormen krijgen. Pups krijgen zelfs altijd wormen mee van hun moeder. Wormeieren kunnen onder andere via het schoeisel het huis binnen gebracht worden. Wij adviseren om pups op twee, vier, zes en acht weken leeftijd te ontwormen. Daarna elke maand tot de leeftijd van een half jaar.

Als pups een half jaar oud zijn dan adviseren wij om de hond vier keer per jaar te ontwormen, tenzij u kleine kinderen heeft, dan is ons advies minstens vier keer per jaar.

Vlooien kunnen het hele jaar door voorkomen, dus ook in de winter. Dit komt omdat het in huis lekker warm is. Ons advies is dan ook het hele jaar aan vlooienbestrijding te doen. Heeft uw hond ook last van teken, dan adviseren wij Nexgard of Bravecto. Voor uitgebreidere informatie kunt u bij ons aan de balie terecht of even bellen.

Castreren en steriliseren

Uw reu kan worden gecastreerd vanaf negen maanden leeftijd. Men castreert een reu meestal wanneer er  gedragsproblemen zijn, of op medische indicatie.

Ons advies is om uw teef laparoscopisch te laten steriliseren op zes tot zeven maanden leeftijd. Dit is nog voor de eerste loopsheid.

De voordelen van steriliseren zijn:

 • Geen loopsheden meer
 • Geen last van schijndracht
 • Verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren op oudere leeftijd
 • Verminderde kans op baarmoederontsteking.
 • Geen kans op het krijgen van suikerziekte met iedere loopsheid.

Grotere hondenrassen kunnen beter twee tot drie maanden ná de eerste loopsheid worden gesteriliseerd, deze rassen hebben anders kans om incontinent te worden op latere leeftijd.

Een nadeel van steriliseren of castreren is dat de hond dikker kan worden. Dit kan makkelijk voorkomen worden door de hond preventief op een light dieet te zetten of door de hond preventief iets minder eten te geven.

Zoönosen

Zoönosen zijn aandoeningen die over kunnen gaan van dier op mens.
Een voorbeeld van een zoönose bij de hond zijn bijvoorbeeld wormen. Als mensen, met name kinderen, wormeitjes binnen krijgen kunnen de wormen zich ook in het maagdarmkanaal van de mens ontwikkelen.

Dit is een van de redenen om uw hond goed te ontwormen, zeker wanneer u kinderen heeft. De andere reden om uw hond te ontwormen is natuurlijk de gezondheid van uw dier.

Terug naar dierinformatie

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Vossegat

Terug
 • Ma
  9:00 - 19:00 uur
 • Di
  9:00 - 19:00 uur
 • Wo
  9:00 - 18:00 uur
 • Do
  9:00 - 19:00 uur
 • Vrij
  9:00 - 18:00 uur
 • Za
  10:00 - 12:00 uur*
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

030 - 225 07 07
Terug

Vind ons hier:

Adriaen van Ostadelaan 44 3583 AK Utrecht Wij werken uitsluitend op afspraak *Tot 30 mei op zaterdag gesloten.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel a.u.b. dit nummer bij spoedgevallen:

030 - 225 07 07