Menu
 • Bel ons:030 - 225 07 07
 • Spoed:030 - 225 07 07

Op zaterdag gesloten - Wij zijn tot 30 mei op zaterdag gesloten. Wij helpen u graag van maandag tot en met vrijdag. Bekijk onze openingstijden hier.

Scopiën

Een scopie bij uw huisdier

Endoscopie

Endoscopie (letterlijk vertaald: van binnen bekijken) begint ook in de diergeneeskunde aan populariteit te winnen. Met de benodigde apparatuur kunnen we diverse operaties uitvoeren. Deze techniek staat ook wel bekend als minimaal invasieve chirurgie (MIC) en als "pijnloos" steriliseren. De scopie valt onder te verdelen in een aantal groepjes, afhankelijk van wat men bekijkt of onderzoekt:

Otoscopie

Bij otoscopie kunnen we in de gehoorgang tot op het trommelvlies kijken. U kunt als eigenaar op een beeldscherm meekijken. Diagnosen als oormijt, ontsteking van de gehoorgang of perforatie van het trommelvlies worden gesteld. Ook kunnen gezwelletjes verwijderd worden. Omdat men hier geen ruimte heeft om met instrumenten te werken, is de lasertechniek een uitkomst voor ooroperaties.

Pharyngoscopie

Pharyngoscopie (de bek en de keel van binnen bekijken) gebeurt vaak bij moeilijk slikken. In de keel treffen we soms grassprieten, vishaakjes en tumoren aan. Ook konijnenbekjes zijn een dankbaar onderzoeksobject vanwege de vaak voorkomende haakjes op de kiezen.

Laparoscopie

Bij het onderzoeken en het opereren in de buik (laparoscopie) is de sterilisatie van de teef ("pijnloos" steriliseren) het belangrijkste item. Verder wordt de laparoscoop gebruikt bij het buikonderzoek, het verwijderen van niet ingedaalde testikels en nog veel meer.

Nieuwe sterilisatie techniek bij honden

Zo kunnen we nu met behulp van een kijkoperatie onder andere uw hond steriliseren. Deze ingreep wordt op deze wijze bij de mens al langere tijd toegepast. Daarom is er veel bekend over deze manier van opereren. In de ons omringende landen wordt al lang gebruik gemaakt van laparoscopie bij honden en katten. Daarom is bekend dat laparoscopie bij onze huisdieren even effectief is als de klassieke manier van opereren, maar met veel minder pijn en bijwerkingen gepaard gaat.

Hoe gaan we tijdens een laparoscopische sterilisatie te werk

Ook de laparoscopische sterilisatie vindt plaats onder algehele narcose. We maken drie kleine gaatjes in de buikwand om het benodigde instrumentarium naar binnen te brengen. Door het ene gaatje kunnen we in de buik kijken en blazen we gas naar binnen waardoor we ruimte creëren om in te werken en door de twee andere gaatjes brengen we de instrumenten naar binnen waarmee de eileiders worden afgesloten en de eierstokjes worden verwijderd. Steriliseren van honden doormiddel van laparoscopie heeft diverse voordelen. Allereerst hoeft geen buiksnede meer gemaakt te worden; dit betekent minder pijn voor uw hond. Onderzoek heeft dit ook uitgewezen.

Omdat er slechts enkele gaatjes in de buikwand gemaakt worden hoeft de narcose niet zwaar te zijn en bestaat er vrijwel geen kans op buikinfecties. Tevens wordt veel minder hechtmateriaal gebruikt dan bij de klassieke manier van opereren. De genezing verloopt dan ook veel sneller dan bij sterilisatie op de oude methode.

Terug naar expertise

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Vossegat

Terug
 • Ma
  9:00 - 19:00 uur
 • Di
  9:00 - 19:00 uur
 • Wo
  9:00 - 18:00 uur
 • Do
  9:00 - 19:00 uur
 • Vrij
  9:00 - 18:00 uur
 • Za
  10:00 - 12:00 uur*
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

030 - 225 07 07
Terug

Vind ons hier:

Adriaen van Ostadelaan 44 3583 AK Utrecht Wij werken uitsluitend op afspraak *Tot 30 mei op zaterdag gesloten.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel a.u.b. dit nummer bij spoedgevallen:

030 - 225 07 07